Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||||||||
8 adaghoz: 5-6 zsenge cukkini, kb. 20 dkg tönkölybúzaliszt, 4 tojás, 20 dkg juhtúró, 2 pohár tejföl, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 kis fej vöröshagyma, fél csokor petrezselyemlevél, 1 csokor zsenge kaporlevél, só, bors, sütőpor, zsír |
A cukkiniket megmossuk, végeiket levágjuk, és nagylukú reszelőn lereszeljük. Egy csapott kiskanál sóval összekeverjük és félretesszük fél órára, míg levet nem ereszt. Ezalatt elkészítjük a juhtúrós mártást: A cukkinit igen alaposan kinyomjuk, ha leveses marad, azzel elsózzuk az ételt. Tepsibe kiterítjük sütőpapírra, és forró, 200 fokos sütőben megpörköljük. Ez kb. 20 perc lesz, de időnként rá kell nézni és átforgatni, hogy egyenletesen piruljon. Az sem tragédia, ha kicsit megpörkölődik itt-ott, akkor adja ki az ízét. Vigyázzunk, a pörkölés nem helyettesíti a kinyomkodást! Tessék csak vitézül kicsavarni, ha nem sóbányát akarunk tálalni! Ha megvan a pörkölés, keverőtálba tesszük, hozzáaprítjuk a petrezselymet és a vöröshagymát, igencsak finomra vágva mindkettőt. Ráütjük a négy tojást, rászórunk 20 deka lisztet és kb. 5 gramm sütőport, hogy ne legyen olyan kemény. Jól elkeverjük, olyan sűrűségűnek kell lennie, hogy a kanálról szinte egyben jöjjön le. Serpenyőben zsírt forrósítunk, kb. fél centi magas legyen a szintje, az elég. A forró zsírba szaggatjuk a tésztát evőkanállal, a kanál hátával szétlapítjuk, hogy egyenletes vastagságú legyen. Erős tűzön nagyon gyorsan megsül, 3-4 perc az első oldal. Fa lapáttal megfordítjuk, a második oldal 2-3 perc alatt kész. Ha a zsír forró, nem szívja meg magát a süti. Forrón, a hideg mártással tálalom, grillezett húsokhoz kenyér helyett, de magában is kellemes vacsora. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.
|